Jak na ochlazování v sauně?

Ochlazování v sauně je jedna z nejdůležitějších věcí kolem saunování. Není sice nezbytně nutné, ale když ho zapojíte, získáte ohromné benefity jak pro vaše zdraví tak i celkovou obranyschopnost. Dokonce má i velice znatelné účinky na vaše psychické zdraví. Všeobecně platí, že střídání sauny a ochlazování je "gymnastika" pro naše cévy.  

Nejprve si zodpovíme často kladené otázky:

Kdy se bezprostředně zchladit ?

Především když jste součástí dlouhé procedury jako je metličkování, badstue či jakýkoliv pobyt v sauně delší jak 15 minut. 

Můžu se bez zchlazení přehřát ?

Přehřát se můžete především díky špatnému způsobu saunování a nedodržení základních postupů jako je například dodržený časový limit, saunovací čepice, přemáhání se a další. Tak či tak, pokud dojde k přehřátí, nemusí Vám zchlazení už pomoci a dojde k úpalu. Ovšem pokud vše dodržíte správně a na závěr se zchladíte, je to vždy obrovský benefit.

Můžu se zchladit ledovou vodou když nejsem otužilec ?

Zchlazování organismu není záležitostí ani otužilců ani čistě ledové vody. Ochladit či zchladit se můžeme i pomocí vzduchu. O způsobech jakými je možné se zchladit se dočtete níže.

Co když u toho nastydnu ?

Nemusíte se bát! Při správném výběru a postupu není možné se nikdy nachladit (nastydnout). Jelikož je vaše tělo v sauně delší dobu prohřívané, máte posunuté hranice termoregulace právě až do doby zchlazení. Pokud by jste mohli nastydnout, je to vždy až po zchlazení. Zde často lidi podcení následnou klidovou péči a na místo vyhřáté odpočívárny či zabalení se do županu jsou buď zbytečně dlouhou dobu v ledovém bazénku či vystavují se vlivům venkovního prostředí. Doporučujeme se po zchlazení vždy věnovat odpočinku, teplu a doplněním tekutin. 

Jaké jsou tedy správné způsoby ochlazení po sauně ?

1. Způsob OCHLAZENÍ VZDUCHEM:

Naprosto základní způsob, který je vhodný pro každého bez omezení. V zimních měsících je rozhodně příjemnější než v letních, ovšem opatrně na délku a s ní možné podchlazení. Jakmile Vám začne být zima na prstech u nohou (pokud je máte odhalené), je lepší se zabalit do županu. Tak jako délka tohoto způsobu ochlazení jsou maximálně 3 minuty v zimě.

2. Způsob STUDENÁ SPRCHA:

Další ze základních způsobů ochlazení. Ideální pro ty, kteří trpí onemocněním srdce a cév, stejně tak pro těhotné ženy a malé děti. Správný způsob je začít pod vlažnou vodou a pomalu si teplotu vody zchlazovat až do ledové, kam Vás vaše "otužilost" nechá zajít.

3. Způsob LEDOVÁ STUDNA:

Způsob opravdových gurmánů. Jedná se o umělou studnu, která je po okraji naplněna ledem, resp. ledovou tříští. Užití je individuální. Můžete si nabrat malé množství ledu a jemně se jím potírat. Odvážnější jedinci na sebe hází holýma rukama hrsti tříště na nahé tělo. Variantou je také zchlazení plosek chodidel. Led se nedoporučuje dávat na hlavu, maximálně na týl. 

4. Způsob OCHLAZOVACÍ BAZÉNEK:

Tento způsob už je pro zdatnější a zkušenější. Bazének mívá od 6 do 10°C a jeho výhodou jsou madla a schůdky, které Vám pomůžou k pomalému a bezpečnému zchlazování celého těla včetně hlavy. Nikdy ale do bazénku neskákejte! I když teplota není tolik nízká jako u následujících způsobů, i tak může dojít k šoku pro váš organismus a především pro srdce. Vždy se před tímto způsobem ochlazováním osprchujte, je to nejen z bezpečnostních (zdravotních) důvodů, ale také z hygienických.

5. Způsob OCHLAZOVACÍ VĚDRO:

Tento způsob patří už mezi "šokové" způsoby ochlazení a je bezprostředně pouze pro zkušené návštěvníky, kteří nejen mají dlouhodobou praxi se saunováním a otužováním, ale také znají velice dobře své tělo, jeho hranice a signály. Ale nyní k benefitům... "Šok" který ledová voda způsobí má pozitivní vliv na psychiku a duševní zdraví. Šokové ochlazení způsobuje okamžitou reakci cévního systému. Proto je tato metoda především vhodná pro zdravé jedince, jelikož ledová voda v první řadě dopadne na hlavu. Pacientům s kardiovaskulárními onemocněními by mohlo hrozit riziko mozkové příhody.

6. Způsob OCHLAZOVACÍ KÁĎ:

Zde se jedná už pro "disciplínu" pro opravdu zkušené a odvážné. Většinou jej praktikují zkušení saunéři, kteří v nich sedí i několik minut bez hnutí. Ovšem myslete na to, že i zde může dojít k prochladnutí a nachlazení, proto i když se pro tento způsob ochlazení odvážíte, nikdy se nepřekonávejte zbytečně dlouho. Musíme zmínit, že i zde je zakázáno skákat do kádě kvůli prudkému zchlazení a možnému šoku vedoucímu k (v lepším případě) bezvědomí. Vždy se před tímto způsobem ochlazováním osprchujte, je to nejen z bezpečnostních (zdravotních) důvodů, ale také z hygienických. 

(Zdroj: www.saunamagazin.cz)

 

Nakódoval Shoptetak.cz